عصر روز گذشته سازمان همکاری اسلامی به نشست اضطراری خود با صدور بیانیهای درباره قدس پایان داد. ۴۸ کشور عضو این سازمان در بیانیه پایانی نشست تأکید کردند که جامعه جهانی باید قدس شرقی را به عنوان پایتخت اشغالی دولت فلسطین به رسمیت بشناسد.
در این بیانیه از امریکا خواسته شده است که تصمیمش درباره قدس را لغو کند زیرا این تصمیم به معنی عقبنشینی از نقش خود به عنوان میانجی در مذاکرات صلح خاورمیانه است. سازمان همکاری اسلامی با بیان اینکه دولت فلسطین به پایتختی قدس شرقی را به رسمیت میشناسد، تأکید کرد:« تصمیم رئیسجمهور امریکا درباره قدس پوچ و بیاعتبار است، آن را نمیپذیریم و به شدت محکوم میکنیم.» در ادامه این بیانیه آمده است: «درصورتی که شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال تصمیم امریکا در مورد قدس اقدامی نکند این پرونده را به مجمع عمومی خواهیم برد.»
این اولین بار است که در طول چند سال گذشته این سطح از اتحاد و هماهنگی در میان کشورهای اسلامی دیده میشود. از زمانی که ترامپ اعلام کرده قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل میشناسد اعتراضات گسترده و قابلتوجهی در جهان اسلام علیه این تصمیم صورت گرفته است. علاوه بر بیانیه پایانی، سران کشورهای اسلامی در نشست روز گذشته مواضع تندی علیه رژیم صهیونیستی اتخاذ کردند. رجب طیب اردوغان به عنوان میزبان این نشست بیتالمقدس را خط قرمز دانست و اعلام کرد «اسرائیل یک حکومت تروریستی است و هیچگاه یک کشور نیست اما فراتر از یک کشور عمل میکند. آنها باید بدانند با بمب و موشک هستهای قوی نیستند.» رئیس جمهور ترکیه افزود:« آنچه اسرائیل با فلسطینیان میکند گرگ با گوسفندان نمیکند.» اردوغان تأکید کرد که سرزمین فلسطین تجزیه شده است و اسرائیل گام به گام به اشغال این سرزمین ادامه میدهد.»
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین سپس به عنوان سخنران بعدی، گفت: «۱۰۰ سال از بیانیه بالفور میگذرد، انگلیس، سرزمین فلسطین را به جریان صهیونیسم تقدیم کرد و امریکا این جریان را ادامه داد تا اینکه اکنون وعده دیگری فرا رسیده و دونالد ترامپ قدس را به عنوان هدیهای به جریان صهیونیسم داد.» عباس افزود:«ترامپ گویا شهری از شهرهای امریکا را به صهیونیستها هدیه میدهد. برای اولین بار، جهان یک موضع واحد علیه تصمیم ترامپ درباره قدس اتخاذ کرده است. انگلیس اکنون موضعی خلاف با موضع زمان صدور بیانیه بالفور اتخاذ کرده اما این موضع، از جرم لندن در تأسیس اسرائیل نمیکاهد.» وی ادامه داد: «امریکا خودش انتخاب کرد تا شایستگیاش به عنوان یک میانجی (در مذاکرات سازش) را از دست بدهد و ما دیگر نمیپذیریم که این کشور در روند سیاسی نقشی داشته باشد.»
طرح ۷ بندی ایران
حسن روحانی، رئیسجمهور ایران هم در این اجلاس گفت که «امریکا احترامی برای خواستههای مشروع فلسطینیان قائل نیست و باید از همه راههای ممکن مانع اجرای این اقدام غیرقانونی دولت امریکا شویم.» روحانی افزود: «جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد با تک تک کشورهای اسلامی برای دفاع از قدس بدون هیچگونه ملاحظه و پیش شرطی همکاری کند.»رئیسجمهور کشورمان در ادامه طی هفت بند پیشنهاد عملی را برای مقابله با صهیونیسم ارائه داد، که عبارتند از:
۱- ضروری است تصمیم اخیر امریکا در اعلام قدس شریف به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت خود به آنجا به شدت توسط این اجلاس محکوم شود. ۲- در شرایط کنونی، وحدت جهان اسلام در برابر رژیم صهیونیستی بسیار ضروری است. اگر در برخی از مسائل با هم اختلافنظر داریم، اما در مورد دفاع از قدس و آرمان فلسطین نباید اختلافی داشته باشیم. همه معضلات جهان اسلام از طریق گفتوگو قابلحل است. تنها از طریق وحدت اسلامی است که بهتر میتوانیم از حقوق امت اسلام و قدس حمایت کنیم. ۳ – دولت امریکا باید متوجه این واقعیت بشود که جهان اسلام نسبت به سرنوشت فلسطین و قدس شریف بیتفاوت نبوده و به سخره گرفتن مصوبات بینالمللی و نظرات اکثریت قریب به اتفاق جامعه بینالمللی در موضوع فلسطین، بدون هزینه سیاسی نخواهد بود. ۴ – کشورهای اسلامی به طور یکپارچه موضع اصولی خود در مخالفت با اقدام اخیر امریکا را در گفتوگو با شرکای امریکا به ویژه کشورهای اروپایی مطرح و بر لزوم پایداری همه کشورها در برابر تصمیم اخیر ترامپ تأکید کنند. ۵ – باید موضوع فلسطین به موضوع اول جهان اسلام برگردد. با شکست داعش در عراق و سوریه و لزوم تداوم مبارزه با دیگر گروههای تروریستی، نباید از خطرات رژیم صهیونیستی از جمله زرادخانه هستهای این رژیم که کل جهان را مورد تهدید قرار میدهد غافل باشیم. ۶ – سازمان ملل متحد به ویژه شورای امنیت و مجمع عمومی آن در مقطع کنونی نقش کلیدی در مخالفت با تصمیم اخیر امریکا دارند. ۷ – باید تحرکات رژیم صهیونیستی به طور مستمر مورد رصد قرار گیرد و سازمان همکاری اسلامی در صورت نیاز برای اتخاذ تدابیر لازم در سطح وزرا یا سران تشکیل جلسه دهد.
عربستان در سطح پایین
نمایندگانی از ۴۸ کشور از جمله ۱۶ «سر» شامل رئیسجمهور، شاه و شاهزاده در نشست سران سازمان همکاری اسلامی حضور داشتند. اما نکته قابل توجه، غیبت «ملک سلمان» پادشاه عربستان و «محمد بن سلمان» ولیعهد او در این نشست بود و نزار مدنی، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان به این نشست فرستاده شده بود. حضور سطح پایین آلسعود در حالی صورت میگیرد که طی چند هفته گزارشهای زیادی از همدستی ریاض با تلآویو و واشنگتن منتشر شده است. پایگاه خبری «امریکن کانزرواتیز» طی گزارشی نوشت: اعلامیه دونالد ترامپ مبنی بر به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارت این کشور از تلآویو به قدس حتی از بیانیه بالفور که حق تشکیل دولت یهودی را به رسمیت شناخته بود نیز مهمتر است.
اما طبق خبرهایی که به تازگی فاش شده این اعلامیه میتواند بخشی از یک طرح بزرگتر باشد که به اسرائیل کمک میکند تا قدس، همینطور کرانه باختری را از چنگ فلسطینیها خارج سازد و اعراب را تنها با دولتی کوچک در غزه تنها بگذارد. در همین حال، «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ اسرائیل با انتشار مقالهای در سایت «دیفنسنیوز» اسرائیل خطاب به عربستان سعوی، از این کشور خواست تا در برابر ایران با تلآویو متحد شود. لیبرمن در ادامه مدعی شد:« تفکرات افراطی در منطقه وجود دارد و در رأس آن ایران و حزبالله قرار دارند. بسیاری از رهبران منطقه درک میکنند که آینده مشترک ما با عملگرایی محقق میشود نه با افراطگرایی. ما نیروهای عملگرا در منطقه هستیم که میتوانیم امنیت و ثبات منطقه را محقق کنیم.» این ادعای مقام صهیونیستی در حالی است که بزرگترین گروههای تروریستی از جمله داعش و القاعده از آبشخور وهابیت تغذیه میکنند که تحت حمایت عربستان و امریکا قرار دارد./ روزنامه جوان