• امروز : افزونه جلالی را نصب کنید.
4

امضا تفاهم نامه میراث فرهنگی و مردم شناسی در کیش

  • کد خبر : 26694
  • 26 آذر 1401 - 17:50
امضا تفاهم نامه میراث فرهنگی و مردم شناسی در کیش

تفاهم نامه فعالیت های علمی و پژوهشی میراث فرهنگی و مردم شناسی بین پژوهشگاه باستان‌شناسی کشور و سازمان منطقه آزاد کیش به امضا رسید.

به گزارش کیشوندنیوز به نقل از خبرگزاری ایرنا، این تفاهم نامه روز پنجشنبه با هدف گسترش همکاری های علمی، پژوهشی و اجرایی بین سازمان منطقه آزاد کیش و پژوهشگاه باستان شناسی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و با حضور علی اصغر شالبافی معاون گردشگری این وزارتخانه به امضا رسید.

همکاری در انجام پژوهش های باستان شناسی، مردم شناسی، حفاظت، مرمت و معرفی میراث فرهنگی ملموس، ناملموس و طبیعی در حدود منطقه آزاد کیش (جزایر کیش و هندورابی)، مشارکت در حفاظت و حراست از میراث فرهنگی زیر آب در محدوده این منطقه و توسعه همکاری های علمی پژوهشی و آموزشی در حوزه گردشگری از جمله اهداف این تفاهم نامه است.

رییس پژوهشگاه باستان شناسی کشور در آیین امضای این تفاهم نامه اظهار داشت: انجام کاوش های باستان شناختی در جزیره کیش و هندورابی یکی از محورهای اصلی این سندهمکاری است که این اقدام تا یک ماه آینده عملیاتی می شود.

مصیب امیری اضافه کرد: تا کنون طی سال های ۱۳۵۴ تا ۱۳۹۰ چهار مرتبه در حفاری های باستان شناسی در شهر تاریخی حریره جزیره کیش انجام شده و این پنجمین دوره و در راستای تکمیل اطلاعات انجام می شود.

وی افزود: عملیات باستان شناسی در جزیره هندورابی برای اولین بار در ۲۰ هکتار به صورت پیمایشی انجام می شود.

مهدی کشاورز مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش دیگر امضا کننده این تفاهم نامه بود.

شهر تاریخی هزار ساله حریره به وسعت ۱۲۰ هکتار در شمال کیش واقع شده و از چند بخش شامل عمارت اعیانی، مسجد تاریخی، حمام، قنات های قدیمی و بندرتاریخی تشکیل شده و یافته های تاریخی نشان از شکوه و عظمت آن است.

این شهر باستانی مربوط به سده پنجم تا دهم هجری قمری ( دوره ساسانیان و اوایل دوره اسلامی ) است که در سال ۱۳۷۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

مطالعات، پژو هش ها و کاوش های باستان شناسی در این شهر که از سال ۱۳۵۰ با حضور باستان شناسان داخلی و خارجی و از سال ۱۳۷۰ انجام شده است زوایایی از معماری اسلامی یک کلان شهر دوره اسلامی را نشان می دهد که به مدت ۵۰۰ سال و از قرن چهارم هجری تا قرن دهم هجری مسکونی و آباد بوده است.

با توجه به گستردگی این شهر در ساحل دریا ، به عنوان یک بندر شهر مهم نیز شناخته می شودکه بخش زیادی از معماری آن اسکله های قدیمی و بندرگاه تجاری آن بوده است.

شاید کمتر کسی باور کند که این شهر در اوج شکوفایی خود یکی از مراکز اصلی مبادلات تجار میان چین ، اروپا و شمال آفریقا بوده که با توجه محصور بودن جزیره در نوع خود منحصر بفرد است.

طی کاوش های انجام شده در این جزیره خانه اعیانی در نتیجه کاوش های یکی از تپه های شهر حریره بیرون آمده که حکایت اجتماع در آن است و اشیا سفالی، تزئینات دیوارها با گچ بری و کاشی های لعابدار مربوط به قرن های ۱۳ و ۱۴ میلادی بدست آمده است.

آثار به جا مانده از حمام حریره نیز در فاصله کمی از خانه اعیانی قرار داشته و دارای قسمت هایی مانند سربینه ، گرمخانه و تون حمام است که با صحن های متعدد و حصار آن در مجموع ۵۰۰ متر مربع وسعت داشته است.

در کرانه شمالی شهر تاریخی حریره، بر روی صخره ای بلند تاسیسات کارگاهی با بقایای بندرگاه تاریخی وجود دارد که با مجموعه کانال های افقی وزیرزمینی و چاه هایی که در دل لایه های مرجانی و کانال هایی که رو به دریا حفر شده ارتباط شهر را به دریا برقرار می کرده است.

در شرق این شهر تاریخی در سال ۱۳۷۸ طی کاوش های باستان شناسی بقایای مسجدی بزرگ به وسعت ۲ هزار متر مربع در شهر تاریخی حریره پیدا شد که به خاطر موقعیت قرار گیری دقیقا در مرکز این شهر و در واقع مسجد جامع آن به حساب می آید.

لینک کوتاه : https://kishvandnews.ir/?p=26694
تبلیغات بنری تلگرام

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.