• امروز : افزونه جلالی را نصب کنید.
3

کنوکارپوس؛ درختان همیشه سبزی که تهدید زیر ساخت‌های شهری شدند

  • کد خبر : 21332
  • 08 اسفند 1399 - 16:10
کنوکارپوس؛ درختان همیشه سبزی که تهدید زیر ساخت‌های شهری شدند

کنوکارپوس، درختی همیشه سبز و مقاوم و پرطرفدار در مناطق جنوبی کشورمان است که منابع آب زیرسطحی، زمین کشاورزی، خاک و تاسیسات آبیاری را نابود می‌کند!

به گزارش کیشوندنیوز، کنوکارپوس (conocarpus) درخت یا درختچه‌ای دریایی و کنار ساحلی است که ارتفاع آن به ٢٠ متر و قطر تنه اش به ٨٠ سانتی متر و عرض تاجش به ١۴ متر می‌رسد. رنگ پوسته این درخت، معمولا قهوه‌ای تیره و ترک بردارنده بوده و برگ‌ها به صورت تخم مرغی و یا بیضوی است که به طول دو تا ده سانتی متر می‌رسند.

کنوکارپوس درخت همیشه سبز و مقاومی است که در مقابل شوری و گرما و کم آبی به خوبی طاقت می‌آورد. در شهر‌ها آن را در کناره پیاده‌‌رو‌ها و میادین و خط میانی خیابان‌ها می‌کارند و سایه خوبی دارد.

این درخت در بین تمامی گونه‌های گیاهی دارای عجایبی است که به گفته متخصصان، اجتماع این همه مختصات منحصر به فرد در یک گونه گیاهی امری بی سابقه است.

اطراف این درخت هیچگونه آفتی وجود ندارد و پرندگان و حشرات در نزدیکی آن، لانه گزینی نمی‌کنند! حتی چهارپایان (از جمله بز و شتر) از برگ‌های کنوکارپوس تغذیه نمی‌کنند.

این درخت رشد طولی حیرت آوری (سالی ٢ تا ٢/۵ متر) دارد و بین درختان ١۶ ساله، اندامی عجیب و بی نظیر دارد.

کنوکارپوس در گرمترین روز‌های سال (ایام شرجی مرداد و شهریور) حداکثر رشد را دارد و چهارفصل و همیشه سبز است.

علاوه بر اینکه قابلیت شکل پذیری خوبی دارد، در شرایط نامناسب اقلیمی و آلودگی‌های خاک هم پر استقامت است.

شاید باورکردنی نباشد که شاخه‌های بریده شده و خشکیده و تنه‌های کف بُر شده سوخته این درخت، جوانه می‌زنند.

برگ‌های خشک شده این درخت هم حتی پس از ٢ سال مدفون شدن زیر خاک، تجزیه نمی‌شوند!

کنوکارپوس

به گفته برخی منابع آگاه؛ کنوکارپوس در حال حاضر مناطق وسیعی از استان‌های خوزستان، فارس، هرمزگان، بوشهر، کرمان، سیستان و بلوچستان و حتی جزایر خلیج فارس از جمله کیش را فراگرفته و به پوشش غالب فضای سبز شهری تبدیل شده و متاسفانه هم اکنون نیز توسط شهرداری‌ها و دهیاری‌ها به صورت انبوه تکثیر و کاشت شده و حتی به‌صورت رایگان و یا با قیمتی بسیار اندک بین مردم توزیع می‌شود!

باید گفت که ظاهر فریبنده و محاسن گول زننده این درخت، باعث اغفال مدیران شهری و اقبالشان به آن شده است.

این منبع آگاه می‌گوید که این درخت به معضل اول مدیریت شهری تبدیل شده و علت آن ایجاد آسیب و مشکلات فراوان در شبکه برق و خطوط انتقال نیرو، هرس بسیار سخت و پرهزینه و با ریسک خطر بالا، بالا زدن ریشه‌ها و تخریب شدید و گسترده معابر و خیابان‌ها و آسفالت‌ها، ایجاد آسم و آلرژی شدید در کارگران فضای سبز است.

ناگفته نماند که عدم رشد هرگونه گل و گیاه در اطراف این درخت، تضعیف شدید درختان مجاور حتی نخل‌ها و کُنار‌های سی ساله، از بین رفتن زیستگاه طبیعی پرندگان و حشرات، ایجاد فقر شدید و عمیق در خاک به علت مصرف بیش از حد مواد آلی و ریز مغذی ها، نابودی میکروب‌ها و قارچ‌های مفید موجود در خاک، تکثیر بی رویه و غیرقابل کنترل به علت تولید بسیار زیاد بذر و قوه نامیه ١٢ درصدی، از جمله مضرات این درخت عنوان شده است.

محمد مهدی بردبار، یکی از محققینی است که روی این پروژه تمرکز کرده و دنبال پیدا کردن راهی برای توقف آن است.

بردبار می‌گوید: انتشار حیرت آور ریشه‌ها به عمق بیش از ١٠٠ متر و تا شعاع ٨٠ متر به صورت افقی باعث  ایجاد فرونشست‌های گسترده و بسیار خطرناک در بیش از ٣٠٠ نقطه در شهر اهواز شده است.

حتی نفوذ شدید ریشه‌ها می تواند عاملی برای تخریب زیرساخت‌های کشاورزی و مخابرات و برق و گاز شهری، تهدیدی برای منابع آب زیرزمینی و حتی کریدور نفت و گاز استان خوزستان باشد.

به گفته این محقق؛ ریشه‌های این درخت علاوه بر تخریب شدید و بی سابقه زیرساخت‌های شهری، سنگین‌ترین آسیب‌ها را به تاسیسات شرکت آبفا (از جمله تخریب شدید لوله‌های انتقال آب و سپس ورود و انسداد شبکه تاسیسات آبی، تهریب شدید مخازن و ایستگاه‌های پمپاژ آب، ایجاد آلودگی شدید در آب شرب به علت اختلاط با فاضلاب، نفوذ در شبکه فاضلاب از طریق ریزترین منافذ و ایجاد انسداد به علت انتشار گسترده ریشه ها، تخریب بی نظیر لوله‌های فاضلاب خانگی و نفوذ در طبقات بالا، نفوذ در سبتیک‌ها و ایستگاه‌های پمپاژ و ایجاد تخریب در تاسیسات فاضلاب، ایجاد خوردگی شدید در لوله‌های بتنی و از بین بردن آن ها) وارد کرده است.

انتهای پیام/ ۱۰۱۲

لینک کوتاه : https://kishvandnews.ir/?p=21332
تبلیغات بنری تلگرام

ثبت دیدگاه

در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱
  1. این بنده که هیچ ادعایی هم ندارم با کمی دقت. از سالها پیش متوجه اثرات نامطلوب این درخت شدم و بارها گفتم که این درختان آبهای زیر زمینی را میبلعن و چاهها را خشک میکنند به زیر ساختهای شهری آسیب میزنن آشغال ریز بسیار دارند پرندگان و حیوانات از این درخت دوری میکنند اگر مفید فایده بودن بی شک حیوانات قبل ما اطراف آن جمع میشدند اما نمیدانم برای چه کسانی سود آور بود که تمام جژیره پر شد از این آفت محیط زیست